Medvedí cesnak


cesnak medvedí 
Každý rok sa teším na prvú zelenú rastlinku. V lesoch vytvára husté porasty a okolím sa šíri cesnaková vôňa.
Je to medvedí cesnak.
Pomenovanie vraj rastlinka dostala podľa toho, že medvede po zimnom spánku práve vďaka nej nabrali novú silu. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, selén , zlúčeniny síry, alicin a iné prospešné látky.
Okrem jarnej energie má aj ďalšie vynikajúce  vlastnosti.


Medvedí cesnak  pomáha:

  • Neutralizuje jedy a podporuje detoxikáciu
  • posilňuje organizmus a imunitný systém
  • má proti plesňový, proti parazitný a antibakteriálny účinok (doporučujeme  užívanie  pri všetkých infekčných ochoreniach, pri virózach a zápaloch dýchacích ciest...)
  • podporuje trávenie a funkciu vylučovacej sústavy
  • chráni pred vznikom trombózy a zlepšuje  prietok krvi
  • chráni pred aterosklerózou a vysokým krvným tlakom
  • znižuje zlý cholesterol
  • dezinfikuje infikované rany

Ak chceme silu medvedieho cesnaku využiť naplno, zbierame mladé listy, ktoré konzumujeme v surovom stave. Napríklad ako príloha, rôzne pasty, na chlebík, do šalátov, do  hotových jedál a polievok pred dokončením. Ďalšie nápady nájdete tu.
Pochutnať si môžeme aj na cibuľke.

Pestovanie: rastlinky s cibuľkou si môžete posadiť aj v záhradke. Obľubuje kyprú, výživnú a vlhkú pôdu. Uprednostňujeme tienisté miesta.