Aloe Vera - kvalita

Nie je aloe ako aloe. 
To už väčšina ľudí síce vie, napriek tomu má veľký problém orientovať sa v širokej ponuke.
Ako teda rozpoznať kvalitný prípravok s obsahom aloe vera? Možnosť, že etiketa na produkte s Aloe vera indukuje, čo sa presne vo fľaške nachádza, nie je vždy splnená. 
.

Krásny obal a efektná etiketa predávajú, ale to je len bežný obchodný trik. Pri nákupe výrobku z aloe dbajte na to, aby v zozname uvádzaných prísad bola aloe vera uvedená hneď na začiatku. Krémy a maste majú obsahovať najmenej 20 percent aloe. Pre vnútorné užívanie vyhľadajte roztok obsahujúci najmenej 80 percent aloe vera.

Keď kupujete šťavu z aloe, hľadajte na obale pečať "IASC-certified", ktorá je osvedčením pre kvalitný výrobok zhotovený podľa štandardných smerníc.

Definovanie Aloe vera produktov:
Aloe Vera Gel je prírodné , spracované , neriedené bunečné pletivo získané z olúpaných lisov Aloe barbadensis Miller.
Celolistová Aloe Vera je vyrobená z celého listu, včítane šupky a vnútorných častí rastliny
Aloe Vera Extrakt je roztok z celej rastliny aloe s vodou, alebo iným riedidlom, ktorý obsahuje menej ako 10 % aloe vera a je ešte vhodný pre užívanie (nemá ale už antibakteriálne účinky)
Aloe Vera Šťava je stráviteľný produkt, ktorý obsahuje minimálne 50 % Aloe Vera Gélu
Aloe Vera Drink je stráviteľný produkt, ktorého obsah aloe vera gélu je medzi 10 až 50 %
Aloe označované 200:1 - 400:1 Výrobok vyrobený z aloe prášku a vody. Tiež sa niekedy volá sabur. Skutočný produkt nie je 200:1, alebo 400:1 silné aloe. Aloe je vyrábané zo suchého práškového koncentrátu, ku ktorému je na 1 diel aloe pridané 199 dielov vody.

Dôležitá je krajina pôvodu a biologické pestovanie
Táto vzácna rastlina sa pestuje v teplých oblastiach ako je Afrika, južné Stredomorie, Karibská oblasť, Mexiko a USA. Na svete existuje viac ako 200 druhov aloe, ale iba 3 druhy majú liečivé účinky. Za najúčinnejší je považovaný druh Aloe Barbadensis (Miller). To sa bohužiaľ na etikete výrobku nedozviete. Na našom trhu sú produkty európskych výrobcov, ktorí nemajú vôbec vlastné plantáže a tak nakupujú suroviny zo zámoria. Jediná komerčná plantáž s aloe vera v Európe sa nachádza iba v Španielsku. Kvalita pôdy a ovzdušia je tu diskutabilná a absolútne neporovnateľná s ostatnými plantážami mimo Európy. A tak neostáva európskym producentom nič iné iba to, že základná surovina na výrobu je dovážaná z veľkej diaľky zo zámoria a aby prežila dlhý transport, musí byť zakonzervovaná. A tu už je prvý problém s kvalitou budúceho výrobku každého európskeho producenta.

Podľa čoho určiť najlepšiu kvalitu?
Aloe vera dozrieva po 4 rokoch, kedy sa zberajú samostatné listy pre ich obsah (zmes vnútorného gélu a šťavy). Niektorí výrobcovia klamlivo tvrdia, že najdôležitejšou látkou v aloe sú mukopolysacharidy, respektíve ich vysoké hodnoty, nachádzajúce sa práve v šupke listu. Práve mukopolysacharidom pripisujú zázračný účinok aloe a teda aj s ich vysokým výskytom hodnotia kvalitu aloe. To je samozrejme iba obchodný trik. Niektoré firmy, naopak, ponúkajú aloe s odstránenou dužinou, čím riskujú odstránenie niektorých výživných látok. Zázračný účinok aloe spočíva jedine v synergii všetkých komponentov.

Spracovanie listov
Kvalita extraktu taktiež závisí aj na spracovaní. Listy sa musia spracovať do niekoľkých hodín od zberu, pretože inak strácajú svoju biologickú aktivitu a tým aj svoju hodnotu. Bohužiaľ najrozšírenejšie štandardné spracovanie listov znehodnocuje gél do tej miery, že väčšina takto vyrobených gélov nie je biologicky aktívnych. Rôzne spoločnosti používajú rôzne metódy spracovania - sublimácia, mrazenie, pasterizácia vysokou teplotou atď. Tieto metódy sú síce účinné pri konzervovaní aloe, ale touto technológiou sa aj ničia biologické aktívne látky v aloe a tým spôsobujú zníženie účinnosti takto vyrobeného gélu.

Najväčší producent
Najväčším producentom aloe vera je spoločnosť Forever Living Products, ktorá sa taktiež považuje za dodávateľa najlepšieho aloe vera na svete. IASC pravidelne vysoko hodnotí spoločnosť Forever Living Products za najväčší podiel pri pestovaní, výskume a finálneho spracovania aloe vera . IASC je vedecká nezávislá organizácia, ktorá ako taká má za úlohu hodnotiť kvalitu preparátov a sleduje dodržiavanie základných štandardov pri výrobe aloe vera. Firma FLP vyvinula vlastný svetovo patentovaný proces stabilizácie gélu, ktorý zaručuje nezmenenú biologickú aktivitu komponentov aloe vera gélu. . Svetovým patentovaným spôsobom stabilizácie gélu roztok zostáva aj naďalej biologicky aktívny a vysoko účinný – v podstate rovnaký, ako šťava z čerstvej rastliny. Je zarážajúce, že niektorí predajcovia deklarujú 100% čistotu výrobku a nespomenú údaj o percentuálnom množstve konzervačných látok. Takýto predajcovia úmyselne zavádzajú zákazníkov.

Kvalita
Na základe laboratórnych skúšok bolo potvrdené, Aloe vera gél od spoločnosti FLP je svojím zložením praktický totožný so surovým gélom z čerstvých listov tejto rastliny. Z dôvodu zachovania výživnej sily musí byť surový gél do 6 hodín stabilizovaný, pričom tento proces nutne vyžaduje pridanie malého množstva prísad. Aloe vera gel od FLP je 100% surová neochutená šťava z aloe vera, do ktorej sú pridané konzervačné látky. Preto na etikete nájdete údaj 96,24%. Zvyšok je 5 konzervačných látok striktne prírodného pôvodu:

• sorbitol - výťažok z pšenice 
• kyselina askorbová - vitamín C - výťažok z ovocia
• kyselina citrónová - výťažok z citrusového ovocia,
• benzoan sodný - z plodov černíc a ďalších lesných bobuľovín
• enzým papaín - prírodný enzým z papáje
• xantánová živica - prírodný stabilizátor z morských rastlín
• tokoferol - vitamín E - z oleja pšeničných klíčkov, zŕn ryže a ďalších rastlinných olejov - prírodný antioxidant
• sorbitan draselný - výťažok z čerstvých plodov horského jaseňa.